• به گزارش رهرو نیوز، در این مراسم جلال چاوشی فر رییس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی نفت ایران گفت: طبق برنامه ریزی و هدف گذاری های انجام شده، رویکرد ما توجه ویژه به مناطق عملیاتی است و در این زمینه اهتمام جدی داریم.

     

    وی همچنین اظهار داشت: فلسفه وجودی ستاد شرکت ملی نفت ایران، حمایت و پشتیبانی از مناطق عملیاتی است و در اجرای این مقوله اهتمام جدی داریم و اگر بر خلاف این رویه عمل کنیم، دچار انحراف شده ایم.

     

    چاوشی فر افزود: با توجه به موارد متعدد و حجم گسترده فعالیتهای بخش بهبود روابط کار، ضروری است تا همکاران ما به طور مداوم فضای سازمان را پایش کنند.

     

    چاوشی فر با بیان این مطلب که سلامت، حفظ و نگهداشت نیروی انسانی برای ما از اهمیت والایی برخوردار است خاطر نشان کرد: در این خصوص جلسات متعددی با بهداشت و درمان و HSE برگزار کرده ایم و این نشست ها تا حصول نتایج مطلوب ادامه می یابد.

     

    ابراهیم منصورنژاد مدیر منابع انسانی شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب نیزگفت: برگزاری این نشست ها نقش فراوانی در تسهیل امور سازمانی ایفا می کند و بهبود روابط کار به عنوان متولی می بایست در راستای رفع احساس افسردگی، اضطراب و شایعات با ارائه کار کارشناسی و آسیب شناسی لازم اقدام کند.

     

    شمس اله علمی معاون مدیر منابع انسانی نیز روابط کار را چشم بینا و گوش شنوای سازمان عنوان کرد و اظهار داشت: شایسته است که در جریان برگزاری اینگونه نشست ها، درخصوص تعریف مجدد از وظایف روابط کار، بازنگری صورت بگیرد.

     

    خانم نوروزی نژاد رییس اداره بهبود روابط کارو امور اجتماعی مناطق نفتخیزجنوب نیز درخصوص  این نشست اظهار داشت: ارائه گزارش عملکرد شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب و شرکتهای تابع، ارائه آمار درخصوص خروج کارکنان طی پنج سال اخیر،آمار مقایسه ای عملکرد واحدهای روابط کار و مددکاری اجتماعی در سالهای ۹۶ و ۹۷، هم اندیشی و تبادل نظر در خصوص نیروهای قرارداد مدت موقت و افزایش سقف پرداخت کمک بلاعوض مددکاری از مهمترین مباحث مطرح شده در این نشست محسوب می شود.

     

    انتهای پیام/*