-
- منبع خبر : به گزارش پایگاه خبری رهرو نیوز
http://rahronews.ir/?p=1279713
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: در حوزه کانونهای گرد و غبار خارجی نیز کار باید دیپلماسی دنبال شود که این کار از سالهای گذشته آغاز و طرح پایلوت با همکاری ایران و عراق در این زمینه در نظر گرفته شده است.
به گزارش پایگاه خبری رهرو نیوز به نقل از ایسنا، فرهاد قلینژاد اظهار کرد: هفت کانون عمده و بحرانی گرد و غبار با مساحت ۳۴۴ هزار هکتار در خوزستان وجود دارد. بیشترین تعداد و مساحت این کانونها در مناطق جنوب شرق اهواز، جنوب اهواز، ماهشهر و هندیجان و در جنوب تالاب هورالعظیم در غرب خوزستان قرار دارد.
وی افزود: پهناورترین کانون گرد و غبار کانون شماره ۴ در جنوب و جنوب شرق اهواز با مساحت ۱۲۲ هزار هکتاری است که بیشترین تاثیر از نظر گرد و غبار در اهواز را دارد.
کانون شماره ۴، منشاء اصلی گرد و غبار داخلی خوزستان
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: در سالهای اخیر عمده منشاء گرد و غبارهای خوزستان با منشاء خارجی و عمدتا از کشور عراق و در مرحله بعدی از عربستان بوده که خوزستان را تحت تاثیر قرار داده است.
قلینژاد بیان کرد: دلیل ۷۰ درصد گرد و غبارهای سالهای اخیر از منشاء خارجی و ۳۰ درصد از منشاء داخلی به ویژه از کانون شماره ۴ در جنوب و جنوب شرق اهواز بوده است.
وی اضافه کرد: طبق برنامهریزیهای انجامشده، اقدامات زیادی در کانونهای گرد و غبار خوزستان توسط سازمانهای مرتبط در حال اجرا است؛ عمده پروژههای در حال اجرا نهالکاری، توسعه فضای سبز، مدیریت روانآبها در عرصهها، مرطوبسازی کانونها، حفاظت و غرق پوشش گیاهی در اکوسیستمهای بیابانی و کانونهای گرد و غبار بوده است.
۳۰ درصد نهالکاری کانونهای غبار خوزستان نتیجه ندادهاند
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: در قانون هوای پاک، تکالیفی مانند ایجاد کمربند سبز در شهرها و افزایش فضای سبز نیز مورد تاکید است.
وی بیان کرد: پایش وضعیت گرد و غبار هم توسط ادارهکل حفاظت محیط زیست انجام میشود و ۳۰ ایستگاه سنجش آلودگی هوا در این زمینه فعال هستند.
قلینژاد گفت: براساس آخرین ارزیابی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اقدامات انجامشده در کانونهای گرد و غبار خوزستان، ۷۰ درصد پروژهها در حد متوسط و مطلوب بودهاند اما در ۳۰ درصد موارد، از عملکرد پروژهها نتایج خاصی به دست نیامده است.
مطالعه پروژه مشترک مهار گرد و غبار در مرز ایران و عراق
وی تصریح کرد: عمده پروژهها، نهالکاری بوده که در ۲۸ هزار هکتار آن سبزینگی وجود دارد و ۷۰ درصد پوشش گیاهی، مطلوب ارزیابی شده است.
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: رویکرد به سمت اجرای دیگر پروژهها رفته که یکی از این پروژهها، پروژه پایلوت در مرز ایران و عراق به صورت مشترک است که مطالعات این کار در حال انجام است. مدیریت روانآبها نیز در برنامهکاری است.
لزوم نگاه ویژه به خوزستان برای تصویب اعتبار طرح جامع مدیریت گرد و غبار
قلینژاد گفت: طرح جامع مقابله با گرد و غبار خوزستان در سال گذشته تصویب شد و تکالیفی برای دستگاههای اجرایی تعیین کرده است و بنا بر آن در مدت ۱۰ سال باید پروژههای لازم در این زمینه را اجرا کنند.
وی عنوان کرد: موفقیت این پروژهها نیازمند تلاش همه دستگاهها برای مهار کانونهای گرد و غبار و تصویب اعتبارات مورد نیاز طرح جامع مدیریت گرد و غبار است و در این زمینه باید نگاه ویژهای به خوزستان شود.
تابآوری خوزستان هنگام گرد و غبارهای خارجی باید افزایش یابد
وی با بیان اینکه باید تابآوری شهرهای خوزستان در مقابله با گرد و غبار را افزایش یابد، افزود: افزایش امکانات بهداشتی و درمانی و سازگاری شهرها با گرد و غبار، انجام اقداماتی مانند عایقسازی ساختمانها، پایداری شبکه برق استان خوزستان هنگام مواجهه با پدیده گرد و غبار و پایداری آب سالم در شهرها، از جمله موضوعات بسیار مهمی هستند که باید در خصوص تابآوری مردم و شهرهای خوزستان هنگام مواجهه با گرد و غبارهای خارجی مدنظر قرار بگیرند.
کانونهای خارجی، منشاء بیش از ۷۰ درصد روزهای خاکی خوزستان
قلینژاد گفت: سال گذشته شاهد برگزاری هشت کارگروه یا کمیته اضطرار آلودگی هوای گرد و غبار در استان خوزستان بودیم یعنی هشت مورد مواجهه با گرد و غبار داشتیم که بیش از ۷۰ درصد آن با منشاء کانونهای خارجی گرد و غبار به ویژه از کشور عراق بوده است. این وضعیت نشان میدهد روند و روزهای گرد و غبار نسبت به سالهای گذشته روند کاهشی داشته است.
وی ادامه داد: این موضوع نشان میدهد در درازمدت به دلیل سیلابهایی که در پنج سال گذشته در خوزستان داشتیم و اقدامات دستگاههای اجرایی، در حوزه کانونهای داخلی موفق عمل شده است.
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: بیش از ۷۰ درصد روزهای خاکی متاثر از کانونهای خارجی رخ داده است و این کانونها در اختیار ما نیستند اما نباید از مساله آب و هوایی و سیلابها هم غافل شویم. باید توجه شود اگر حقآبه تالابها و رودخانههای خوزستان از سدها تامین نشود تمام این پروژهها با شکست مواجه خواهند شد.
وی افزود: امروز در کنار اقدامات دستگاهها ذیل طرح جامع گرد و غبار، مهمترین مساله استان خوزستان تامین حقآبه زیست محیطی تالابها و رودخانهها برای مرطوبسازی کانونهای گرد و غبار است.
Wednesday, 23 April , 2025