- نویسنده : زهره کریمی
-
https://rahronews.ir/?p=5171
به گزارش رهرو نیوز و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، دکتر حسین شیرزاد معاون وزیر، مدیرعامل و رئیس هیات مدیره سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران در جلسه شورای عالی ریسک سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در صورتی که با حکمرانی خوب و مدیریت نوآورانه ریسک نتواند مدلهای سیستمیک تابآور و مقیاسپذیر را به کار گیرد، برای بقا در زیست بومی پر از عدم قطعیت و تغییر، دچار چالش های جدی خواهد شد. رفتار سازمانی در تعاونی های روستایی و کشاورزی کشور باید از مدلهای سنتی ریسک عبور کرده و بر ایجاد سیستم پایش هدفمند، پیش آگاهی، مقاومسازی و کاهش آسیبپذیری تمرکز کند. تاب آوری، راهی برای تقویت اکوسیستم تعاونی های روستایی با استفاده از ظرفیتهای ذاتی آنها در مواجه با سیر قهقرایی اکوسیستمهای طبیعی و خشکی و خشکسالی های سه دهه اخیر(مباحث تغییر اقلیم) در کشور است.
شیرزاد ادامه داد : باید در برنامه های آتی، تحملپذیری تعاونیهای تولید در مقابل مخاطرات و بحرانها را با انتخاب گونههای مقاوم تر غلات (تنوع ژنتیکی، تنوع گونه ای، تنوع زیستی بیشتر) و الگوهای کشت سازگارتر افزایش دهیم تا کارکرد سیستم تولید در شرایط بحرانی به مخاطره نیافتد. استراتژی بقا، مجهز بودن تعاونی ها به انواع راهحلها و راهبردها و انعطاف پذیری حداکثری در حل مسئله است. توانمندسازی سازمان مرکزی تعاون روستایی برای حرکت سریع در مقابله با بحران و مخاطرات با تقویت سرمایه اجتماعی و مشارکت بیشتر مابین دولت، تعاونیهای روستایی و سایر نهادهای بازاری و ایجاد فهم مشترکی از عمق مخاطرات تولیدی، توزیعی و بازاری در بخش کشاورزی امکان پذیر می گردد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: شبکه تعاون روستایی کشور به مثابه یک سیستم اجتماعی-اقتصادی هنگامی تابآور است که بتواند مخاطرات موقت یا دائم را جذب کرده و به کمک توان بازیابی از شوکها، خود را به سرعت با شرایط در حال تغییر و پیچیدگی جامعه کشاورزی انطباق دهد، بدون اینکه بواسطه مدیریت تکانهها و ترمیم، کارکرد ماهوی خود را از دست بدهد. تابآوری، راهبردی موقتی جهت پاسخ به یک بحران یا نجات از یک فروپاشی نیست بلکه یک فعالیت مداوم جهت پیشبینی اختلالاتی است که فضای کسبوکار تعاونیها را مختل میکند. این راهبرد زمانی آشکارتر میشود که به ایجاد ظرفیت قبل از وقوع تغییر، دقت شود. حمایت از نسل دانش آموختگان جوان، ترویج مشاغل دانشبنیان و رونق بخشیدن به اقتصاد دانش، در بطن شبکه تعاونیهای روستایی ایران ضروری ترین عنصر پیشگام در برنامهریزیهای آتی شبکه محسوب میشود. در ششماهه گذشته، سازمان بکمک شبکه تعاون روستایی کشور توانسته به کمک انضباط مالی، حاکمیت قانون و کنترل فساد تا حدودی کارایی بازارهای خرد را افزایش داده و به تابآوری سیستم اقتصادی تعاونیها و اتحادیه های استانی و شهرستانی کمک شایانی نماید .ما باور داریم مسئولیت اجتماعی تعاونیهای روستایی با تابآوری اقتصادی شان، نسبت مستقیم دارد و سعی داریم با کاهش تلفات در تامین، توزیع و انتقال آب و استفاده از آب خاکستری و مصرف مجدد پساب در برنامه ها و ارتقای کارایی بذور، بهره وری را افزایش دهیم. این مسئولیت، توسعه تعاونیهای روستایی را براساس ظرفیتهای محلی تسهیل کرده و توسعه اجتماعی و زیست محیطی را به ارمغان می آورد.
شیرزاد با تاکید بر اینکه ایران در پهنه ای واقع شده است که طی ۲۵ سال آتی به دلیل تغییرات اقلیمی قریب به ۱۷ درصد از عملکرد تولیدات محصولات کشاورزی آن کاسته خواهد شد، تصریح کرد: این در حالی است که جمعیت ایران تا افق ۱۴۲۰ به محدوده های ۱۰۶ میلیون نفر رسیده و میزان منابع آب تجدیدپذیر کشور به ۷۰ میلیارد تقلیل خواهد یافت لذا تعاونیهای تولید روستایی و کشاورزی با استفاده از ظرفیت انطباقی، بکارگیری نظام دانش محور کشاورزی، تغییر رویکردها به استقرار زنجیره های تأمین، نگاه نو به مسئله خشکسالی و اتخاذ راهبرد «تاب آوری» می توانند نقش تأثیرگذاری در برنامه برون رفت از چالشهای مدیریت منابع آب و استهلاک منابع پایه در کشور ایفا نمایند.
انتهای پیام/*
Friday, 22 November , 2024