-
https://rahronews.ir/?p=2971
به گزارش رهرو نیوز از اهواز، در سالهای اخیر برداشت خرما از نخیلات استان مخصوصاً در پاییندست به دلیل کمبود آب، تأثیرات گردوغبار بر محصولات کشاورزی و در سه تا چهار سال گذشته شوری بالای آب سبب کاهش کیفی و کمی خرما در شهرهای خوزستان شده است.
بر اساس برآورد سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در سال گذشته بیش از 400 هزار اصله نخل در زمینهای حاشیه رودخانه اروندرود به دلیل کاهش آورد آب رودخانه کارون سبب خشک شدن و عدم بارور شدن آنها در سطح گسترده شده است.
کاهش کمی و کیفی خرما در شهرهای آبادان، خرمشهر و شادگان
محمد مطرودی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خرمشهر در این رابطه در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: تعداد کل مساحت نخیلات خرمشهر 3 هزار و 700 هکتار است که از این تعداد 2 هزار و 100 هکتار بارور هستند، و تعداد یک هزارو 300 هکتار هنوز به مرحله باردهی نرسیدهاند.
وی با اشاره به تأثیر بیآبی و شوری آب بر کیفیت و کمیت نخیلات خرمشهر گفت: سالانه حدود 7 تا 8 هزار تن برداشت خرما داشتیم اما امسال به دلیل شوری آب و بیآبی پیشبینی میشود تنها بین 2 تا 3 هزار تن خرما برداشت شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خرمشهر با تأکید بر اینکه تولید خرما امسال بیش از 60 درصد کاهش دارد، بیان کرد: امسال بحرانی بیآبی و شوری آب در خرمشهر زمانی رخ داد که نخیلات بیشترین نیاز را به آب داشتند و زمان آبدهی آنها بود.
ناجی حمادی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شادگان نیز اظهار کرد: مساحت کل نخیلات شادگان 13 هزار و 300 هکتار است که این تعداد حدود 30 تا 35 درصد یا از بین رفته یا، بار ندارند.
وی با اشاره به کاهش کمی و کیفی نخیلات شادگان عنوان کرد: امسال پیشبینی میشود بین 35 تا 40 هزار تن برداشت خرما داشته باشیم، این در حالی است که در سالهای گذشته بین 90 تا 120 هزار تن از نخیلات شادگان خرما برداشت میکردیم.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شادگان گفت: 90 درصد آب موردنیاز نخیلات شادگان از رودخانه جراحی و حدود 2 هزارو 200 هکتار از رودخانه کارون تأمین میشود.
شهیب زاده مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آبادان نیز در رابطه با مساحت نخیلات آبادان اظهار کرد: مساحت کل نخیلات آبادان 13 هزار هکتار است که از این تعداد 11 هزار هکتار بارور هستند.
وی بیان کرد: امسال نخیلات آبادان با دلیل شوری آب حدود 50 تا 60 درصد با کاهش کمی برداشت خرما و حدود 70 درصد کاهش کیفی روبرو هستند.
آبیاری نخیلات بهبهان هر 12 تا 15 روز یکبار
اما حال خرمای کبکاب بهبهان و بهطور کل کشاورزی در این شهرستان خوب گزارش میشود، نادر زارعی مسئول امور باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان بهبهان مشکل آبیاری نخیلات این شهرستان را اینگونه عنوان میکند: درگذشته آبیاری نخیلات در هر 10 روز یکبار انجام میشد اما الآن هر 12 تا 15 روز یکبار آبیاری میشود.
وی میافزاید: در شهرستان بهبهان حدود یک هزارو 300 تا 350 هکتار نخل و یک هزار و 500 هکتار باغ وجود دارد که از این تعداد 100 هکتار زردآلو، 30 هکتار انگور و مابقی انجیر و مرکبات است.
این مسئول بابیان اینکه آب زمینهای کشاورزی بهبهان از رودخانه مارون و خیرآباد تأمین میشود میگوید: آبیاری در شهرستان بهبهان بهصورت سنتی و تحتفشار انجام میشود.
کامبیز محسنی مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان نیز معتقد است شهرستان بهبهان متهم به برداشت آب است، اما کشاورزی بهبهان نیز به لحاظ کیفی و کمی از بیآبی متضرر شده است.
وی در تأیید این گفته خود عنوان میکند: امسال کشت تابستانه حدود 8 هزار هکتار ذرت که علوفه دام را تأمین میکند و 2 هزارو 500 هکتار کشت کنجد در محدوده زیدون ممنوع شده است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بهبهان باوجود برداشت محصولات باغی میگوید: هنوز میزان خسارت وارده به کشاورزی بهبهان برآورد نشده است.
محسنی مدعی شد: امسال شاهد کاهش کیفی و کمی نخیلات بهبهان بودیم و تنها 450 هکتار از نخیلات بهبهان از رودخانه مارون آبیاری میشوند.
وی میافزاید: هیچ آبی از سد مارون به سمت زمینهای کشاورزی پمپاژ نمیشود بلکه آب در رودخانهها جاری و سپس به سمت انهار سنتی سرازیر میشود تا زمینهای کشاورزی را آبیاری کند.
وی در رابطه با میزان برداشت خرما بیان میکند: باید منتظر برداشت خرما باشیم تا بتوان میزان واقعی را اطلاعرسانی کنیم.
تعیین کشت یونجه بهعنوان گیاه دائم
حجت الاسلام مجید ناصری نژاد نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی در رابطه با آبیاری نخیلات شادگان اظهار کرد: طبق قانون اولویت آبدهی در این وضعیت به کشت دائم مخصوصاً نخیلات تعلق میگیرد اما برخی از مسئولان بهمنظور برداشت آب در حوزه مارون کشت یونجه را گیاه دائم قلمداد کردند.
وی افزود: با توجه به اینکه نخیلات شادگان در انتهای حوزه مارون است، حدود 3 تا 4 سال است که با تنش جدی آب روبرو است بهطوریکه برخی مناطق نخیلات بیش از 4 سال است که آب به آنها نرسیده است.
توسعه زمینهای بایر و لم یزرع در حوزه بهبهان و زیدون
نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در دهه اخیر باوجود اینکه مقدار دبی سد مارون کم و شبکههای آب بیشتر شده است، عنوان کرد: مسئولان سازمان آب و برق نیز شبکه آبیاری بهبهان به زیدون و رامشیر را توسعه داده و بسیاری از زمینهای دیم، بایر و لم یزرع را تبدیل به زمینهای کشاورزی کردند که در این وضعیت مجبورند به آنها آب دهند.
ناصری نژاد گفت: باوجود دادن تذکر به استاندار، وزیر نیرو، جهاد و سازمان آب و برق اما در عمل کشاورزی بهبهان و زیدون هر 10 روز یکبار آب میگیرند این در حالی است که نخیلات شادگان از بهار تا، تابستان تنها یکبار آبیاری شدهاند که آنهم کامل به نخیلات نرسیده است.
وی بابیان اینکه نخلستانهای شادگان از بیآبی و گرما آتشگرفتهاند، بیان کرد: با فیلم مستند میتوانم ثابت کنم نخیلات و بهطور کل کشاورزی زیدون و بهبهان از شبکهدارند آب میگیرند و زمانی که نوبت آبدهی به شادگان است برداشت غیرمجاز صورت میگیرد.
جهاد کشاورزی بیدغدغهترین ارگان در خصوص بیآبی نخیلات
ناصری نژاد با انتقاد از عملکرد جهاد کشاورزی استان گفت: رئیس جهاد کشاورزی استان بهجای اینکه در خصوص بیآبی نخیلات شادگان مدعی باشد اما بی خیالترین و بیدغدغهترین ارگان در این قضیه بود.
اما آبدهی و دسترسی به آب تنها به کشاورزی حوزه بهبهان و زیدون منتهی نمیشود، کبری ابوعلی رئیس میراث فرهنگی شهرستان بهبهان میگوید: کل پلاژهای شهرستان بهبهان در پشت سد مارون که 18 تا است فعال و آورد اقتصادی خوبی در حوزه گردشگری برای این شهرستان دارند.
این در حالی است که کشاورزی شهرهای جنوبی باوجود نزدیک بودن به رودخانهها از بیآبی در حال نابود شدن است و تنها پروژه آبی- گردشگری که در این شهرها به بهرهبرداری رسیده است مربوط به ساحل سازی روستای بدریه پس از کلید خوردن طرح گردشگری روستایی در سال 93 است و وعدههای منطقه آزاد اروند در خصوص پروژههای گردشگری از سطح تصویب و اختصاص اعتبار پیشرفت نکرده است.
باران سراسری گل نرگس بهبهان را بیارزش میکند
عبدالحسین تجلی مدیرعامل شرکت تعاونی نرگس کاران بهبهان نیز میگوید: در هیچ جای کشور گل نرگس مانند بهبهان کشت نمیشود؛ آبیاری گل نرگس بهصورت بارانی، دیم و قطرهای صورت میگیرد و ما هیچوقت برای آبیاری گل نرگس با مشکل روبرو نبودیم.
وی میافزاید: بیش از 300 هکتار گل در نرگس در بهبهان کشت میشود و در تمام نقاطی که کشت میشود آب آن تأمین بوده است.
مدیرعامل شرکت تعاونی نرگس کاران بهبهان از رخ دادن باران سراسری نگران و میگوید: در صورت داشتن باران سراسری کل گلهای کشور رشد میکند و ارزش گل نرگس بهبهان کم میشود.
احداث ایستگاههای پمپاژ برای کمک به کشاورزی بهبهان
در دو قدم مانده به کشاورزی و نخیلات شادگان آب به منظور توسعه اراضی کشاورزی رودخانه مارون سد انحرافی جایزان احداث میشود، در حاشیه رودخانه خیرآباد واقع در جنوب شرق بهبهان نیز ایستگاه پمپاژ بنه باشت تاسیس شد تا از طریق آن حدود 3 هزارو 400 هکتار آبیاری شود، همچنین سد انحرافی شهدا در مجاورت کانالB در قسمت چپ رودخانه مارون با هدف آبیاری حدود 3 هزار از ارضی کشاورزی نتحیه جنوب طرح شبکه آبیاری و زهکشی مارون است، ایستگاه پمپاژ منصوریه برای آبیاری یک هزارو 500 از اراضی جنوب مارون اختصاص داده شده است.
به گزارش رهرو نیوز ، بررسی وضعیت کشاورزی در شهر بهبهان و حوزه زیدون نشان میدهد رشد مدیران بهبهانی استان در سطح استاندار، مدیر سازمان آب و برق و جهاد کشاورزی استان در سرسبز نگهداشتن مزارع کشاورزی، فعال بودن گردشگری آبی و توسعه زمینهای بایر و لمیزرع بیتأثیر نبوده است.
انتهای پیام/*
منبع خبرگزاری فارس
Friday, 22 November , 2024