• وی با اشاره به فرایند بومی سازی و تولیدات داخلی و همچنین افزایش بهره وری در کار اظهار داشت: بازسازی و تعمیر قطعات و تجهیزات فرسوده که گاهی از نظر جنس، کاملاً ناشناخته هستند و تحت تنش های ترکیبی و شرایط بهره برداری بوده اند، نیاز به تجربه و دانش ویژه دارد.
    این دانش فنی که طی سال های متمادی در مجموعه تعمیرگاه مرکزی تولید و اندوخته شده، علاوه بر تأثیرگذاری نسبت به ظرافت، دقت و کیفیت فعالیت ها، راهگشای بسیاری از مشکلات خصوصا” در شرایط اضطراری بوده است. همچنین این ویژگی در مسیر فرایند بومی سازی و تولید داخل و یا افزایش بهره وری از منابع و عبور از تحریم های اقتصادی بسیار حائز اهمیت است.
    مدیر تعمیرات و نگهداری شرکت در ادامه خاطر نشان ساخت: ویژگی دیگر تعمیرگاه مرکزی فولاد خوزستان استفاده از فرایندهای جوشکاری و برشکاری مکانیزه و پیشرفته ای است که در کنار امکانات ماشین کاری سنگین، نیمه سنگین و CNC، با وجود مشکلات فراوان در پشتیبانی منابع انسانی و تجهیزات، امکان اجرای فرایندهای متنوع بازسازی و ساخت را در کوتاهترین زمان ممکن فراهم می کند.
    قاسم زاده افزود: یکی از فعالیت های شاخص و جاری که توسط کارکنان کارگاه صنایع فلزی با همکاری سایر قسمت های تعمیرگاه مرکزی و واحد بازرسی فنی انجام می شود؛ بازسازی کامل تیوب باندل ها یا مبدل های حرارتی بخش احیاست. البته به دلیل فرسودگی ناشی از سرویس های دمای بالا و خوردگی، گاهی نیاز است تا حدود 90 درصد این تجهیزات مهم و سنگین، که عمدتاً از جنس فولادهای زنگ نزن و مقاوم به حرارت هستند، تعویض و یا نوسازی شود. از این رو، با تلاش و همت کارگاه تعمیرات مرکزی دو دستگاه تیوب باندل تشعشی واحد احیا دو، طی دوهفته تعویض و قسمت های دیگر ترمیم و یا نوسازی شد.
    وی در این خصوص یادآور شد: با توجه به پشتوانه فنی موجود در بخش نگهداری و تعمیرات، مجموعه تعمیرگاه مرکزی توانایی کامل دارد تا علاوه بر اجرای بازسازی های اساسی، فرایند ساخت تیوب باندل ها را درون سازمان آغاز نماید که این امر می تواند با توجه به شرایط اقتصادی موجود صرفه جویی قابل توجهی را برای سازمان به همراه داشته باشد.
    گفتنی است شروع این فعالیت پتانسیل های این مجموعه تخصصی را فعال تر نموده و راه را برای ساخت سایر تجهیزات اساسی هموار خواهد کرد.

    انتهای پیام /*